index message follow theme
イユズリハ
about
my blog is based on what happen around me. sometimes i don't talk about myself. and maybe i post based on trends around me. and also some post that makes you guys inspired??? idk. i hope i didn't give you a shit post.
Enjoy my masterpiece mate :P
affiliations

Gagal ( Part 1)

Gagal.

Perkataan yang semua manusia takut. Tak kisah la tua ke muda ke. Selagi dia manusia, takut untuk gagal itu masih ada.

Secara jujurnya aku selalu alami kegagalan.
Sama ada pelajaran mahupun hidup.
Aku gagal membaiki semula silahturahim dengan kawan baik ku.
Aku gagal perform setiap semester.

Kesabaran aku tentang ujian ini adalah hilang apabila aku dapat tahu carry mark communication principle. Ketekunan ku tidak membawa reflexi dengan carry mark aku. Pada masa itu, aku masih berfikiran positif. Aku masih yakin bahawa aku boleh membaiki balik. Tetapi mengikut kepada logik, peluang untuk membaiki balik markah itu amat tipis. Carry mark aku bawah daripada 40. Harapanku patah apabila aku menjawab soalan communication semasa final. Aku tidak boleh menjawab langsung soalan itu kerana terlalu susah. Ini la pertama kali aku tidak menjawab soalan sejak aku mengambil matematik tambahan.

Aku keluar awal daripada exam hall. Menunjukkan aku sudah mengaku kalah. Tiada guna aku duduk situ sampai masa sudah tamat. Kerana aku tidak mampu menjawab soalan itu. Aku terus balik ke bilik aku dan aku baring atas katil. Aku muhasabah diri seketika dan aku teringat satu ungkapan dari seorang user dari twitter.

You failed?
It's okay, you may cry,
Take all the time you need to regain yourself. 

But never stop trying. 
Keep chasing your dreams. 

Titisan air mata berderai. Aku menangis. Menunjukkan aku penat dengann kegagalan aku alami sekarang. Aku teringat masalah aku dengan kawan baik ku. Bercampur pula dengan masalah pembelajaran aku, membuatkan aku rasa sebak kerana kesalahan diri sendiri. Aku tidak salahkan pensyarah aku yang mengajar subjek itu. Aku salahkan diri sendiri kerana aku tidak tekankan diri aku untuk focus dalam pembelajaran. Aku masih rasa sedih sampai aku solat asar berjemaah. Titisan air mata itu masih ada. Lama kelamaan, hati aku dipujuk oleh sesuatu. Secara tiba-tiba morale aku naik semula. Mujurlah aku solat. Allah pujuk hambanya. Bukan nak riak tapi pada masa itu aku ingin mengadu kepada Allah.

Sambil itu, aku pujuk diri sendiri. 

Walaupun gagal, ada hikmah di sebaliknya. 
Mungkin selepas ini, rezeki menyebelahi aku.
Gagal di dunia bukan bermakna gagal selama-lamanya
Kerana dunia ini sekadar hiasan. 
Jangan sampai kita gagal di akhirat. 
Gagal di akhirat adalah gagal selama-lamanya. 
Tiada jalan ke belakang. 

Aku pejam mata, tarik nafas dalan-dalan dan lepas dengan leganya.

It's okay Amzar.
You already do your best. This is your fate. Don't do it again next time

Secara konklusinya, 
Aku ada impian. Tetapi aku tidak usahakannya. Aku tidak berubah. Aku malas. Kerana ini aku asyik mengulang sejarah yang sama. Aku tidak develop diri sendiri.

From now on, I should say no more to failure and keep moving forward. I will be a game changer no matter how hard it is. This is my promise to myself. 

Semoga Allah menyebelahi aku. 

- Amzar Anuar - 



------------------------------------------------To be continued-------------------------------------------------------

Ramadhan

Ramadan kian menjelang
Bulan ini la aku patut kena usaha untuk menghapuskan dosaku dengan membuat amalan yang telah diutuskan oleh Allah SWT.
Hampir setengah tahun zaman remajaku berakhir.
Banyak aku belajar. Tak boleh nak senaraikan dalam ni la .. banyak sangat termasuk la benda yang remeh. Hahah
Tapi benda-benda remeh itula membantu aku untuk menjadi seorang insan yang berjaya.
------ husnuzon je --------
Aku tak nak harapkan apa-apa pada bulan ni. Tak ada la aku nak senarai benda yang aku tak mampu buat. Apa aku harap ialah aku boleh kuatkan iman aku semampu yang boleh. Memang sesetengah orang akan kata aku ni sembang puaka tapi aku dah tekad.
Kalau kau baik, doakan hati aku kuat untuk berubah.



-Amzar Anuar-

IA KEKAL DONGENG JIKA ENGKAU TIDAK BERJALAN.


June is near. It’s too soon for me. I don’t realise it’s a middle of the year. It’s so clear that I’m too busy with my FYP project and my next future plans until I forget all of my problems. It’s a nonsense problems that I have to forget for a long time.
I didn’t update my blog for a long time and still I decide to delete all my post. I know it’s so stupid. You will think that I’m the worst author because I’m always delete my post with irrelevant reason. And you will guess I did it again.
But this time, I know what I have to write on my own blog. I won’t post any narcissistic post and negative vibes in my blog. It feels so pathetic when I read my post again and again. No wonder people hate me because of my immature wrong doings. Including her.
After I read pelukis jalanan and arkitek jalanan, I feel so inspired because of the authors words. I will evaluate his masterpiece soon. I don’t know when I post that reviews but I will do it soon. There’s a lot of things I want to share in my blog, I will share as many as I can with Allah’s blessings.
There is something new about my blog this time. I will post my content with multiple languages especially English and Bahasa. I believe this kind of way I able deliver any message that gives benefits to anyone who read my blogs.
Peace out guys <3
P/s: you will know what i mean when you see my wallpaper ^^
-Amzar-

Labels: , ,